Den första tiden med en kattunge

Första dagen med nya kattungen

När du först tar hem din nya kattunge är det bra att ta det så lugnt som möjligt under den första tiden och i synnerhet den första dagen. Många katter mår bra av att få spendera den första dagen i ett rum, speciellt om huset är mycket stort, för att sedan introduceras till resten av huset sakta men säkert. Att sätta maten vid ett avskilt lugnt ställe är bra, även om det är vanligt att katten inte äter så mycket under den första dagen. Detta är ingenting att oroa sig för, katten kommer med största säkerhet att komma till ro efter ett litet tag.

Att ta med en filt, eller någon leksak som katten haft i sitt förra hem brukar verka som en trygghet och göra att katten känner sig mer hemma. Så att prata med uppfödaren före man kommer och hämtar, om det finns någon speciell leksak katten kan få med sig eller något annat som den haft runt sig mycket, är ett bra tips.

Låt katten vara ifred den första dagen om den verkar rädd och osäker. Att finnas i närheten är bra men att locka på den, klappa den och hålla fast den ska undvikas. Det skapas tryggast katter om de själva får lov att bestämma när de vill ta första steget och bekanta sig med sin nya familj.

Lämna inte katten ensam hemma den första dagen, helst inte de första dagarna alls under någon speciellt lång tid. Det förlänger processen kattungen behöver gå igenom för att kunna känna sig hemma.

Att få kattungen rumsren

I många fall, åtminstone när kattungen är tillräckligt gammal vid flytten, är den redan rumsren och van vid att gå på låda. Dock kan det självklart hända olyckor och detta då speciellt när katten är stressad eller känner sig osäker. Det är viktigt att inte bli arg på kattungen eftersom den då kan få det ännu svårare att känna sig trygg.

Att presentera kattungen för en äldre katt

Har man en äldre katt sedan tidigare och skaffar en kattunge är det viktigt att introduktionen går bra. Man kan aldrig förutse hur en katt kommer att reagera i ett sådant möte och det gäller att förutsättningarna blir så bra som möjligt. Att inte släppa in dem i samma rum direkt är en självklarhet. Det bästa är om de får vänja sig vid varandra på avstånd, kanske genom att vara i två olika rum med en tillräckligt hög avdelare emellan. Att vakta när man låter katterna träffas första gången är också väldigt viktigt. Om den äldre katten skulle bli aggressiv mot kattungen måste kattungen direkt tas ut från rummet då den annars kan bli svårt skadad. Det brukar gå bra efter ett tag och katterna blir ofta ganska fort bästa vänner.

Introducera familjen

Resten av familjen, som inte är andra katter, bör introduceras i sakta mak och gärna på kattens egna initiativ. Barn bör hållas borta ifrån katten den första tiden, i synnerhet små barn som inte förstår det där med att ta det försiktigt. Att hålla en lägre ljudvolym än normalt för att inte skrämma katten är också ett tips.